Hopp til innhold Hopp til søk

Hutrigsøk
Utbruddet fra Eyjafjallajökull i 2010
Foto:
Colourbox

Vulkaner på Island

15.01.2012 kl 17:08

Del: Les høyt Skriv ut

Island har om lag 30 vulkansystemer, men de fleste utbruddene skjer i systemene til Askja, Grimsvötn, Hekla og Katla.

 

Midt ute i Atlanterhavet revner jordskorpen. Denne revnen kalles den Midt-Atlantiske rygg, og over den ligger Island. I tillegg til at Island ligger over den Midt-Atlantiske rygg, er landet plassert rett over en såkalt hot spot. Det er en søyle med svært varme steinmasser som stiger mot jordskorpen, og forårsaker vulkansk aktivitet.

 

Typer utbrudd 

Det finnes flere typer vulkanutbrudd. Vanligvis er utbruddene små når de skjer i senter av vulkanene, mens utbruddene blir langt større når de skjer i sprekkesystemene rundt. Island opplever flere ulike typer av utbrudd:

 

  • Sprekkeutbrudd med relativ kort varighet.
  • Strombolianske utbrudd med kortvarige og eksplosive utbrudd av lava. Begrepet stammer fra vulkanøya Stromboli i Sør-Italia.
  • Vulcanske utbrudd som kjennetegnes av en serie med kortvarige eksplosjoner, askeskyer på 5-10 kilometer, men med rolige perioder mellom eksplosjonene. Begrepet stammer fra vulkanøya Vulcano i Sør-Italia.
  • Pliniske utbrudd som er svært eksplosive og med askeskyer som kan nå opp i 45 kilometers høyde. Begrepet stammer fra Plinius, som beskrev utbruddet av Vesuv i år 79 e.Kr. som rammet byene Pompeii og Herculaneum.

 

Kan komme store utbrudd

Vulkanutbrudd på Island er vanlig. Små utbrudd skjer i gjennomsnitt hvert 4-5 år, mens utbrudd på størrelse med Eyjafjallajökull (VEI 3) skjer med gjennomsnittlige intervaller på 10-20 år. De virkelig store utbruddene (VEI 6) har har gjentaksintervaller på 500-1000 år.

 

Det mest eksplosive utbruddet på Island i historisk tid var Öræfajökull i 1362, som er beregnet til et VEI 6-utbrudd. Et nytt utbrudd på denne størrelsen, kombinert med vind mot Europa, kan spre store mengder aske over Island og Europa. 

 

Et annet fryktet scenario er sprekkeutbrudd som på Laki i 1783-84, som fikk helsemessige konsekvenser både på Island og i andre områder i Europa, og førte til klimaendringer over store deler av den nordlige halvkule.

 

Et stort utbrudd fra Katla, kan også få alvorlige konsekvenser. I størst grad på Island gjennom flommer og Jökulhlaup. Jökulhlaup er tapping av bredemte sjøer. Men asken vil kunne spre seg over hele Europa. 

ARTIKKELEN HANDLER OM

VEI-skalaen (Volcanic Explosivity Index)

VEI-skalaen kategoriserer styrken på et vulkanutbrudd på en skala som strekker seg fra 0 - 8. 

Skalaen er logaritmisk, noe som innebærer at et VEI-5-utbrudd er ti ganger så kraftig som et VEI-4-utbrudd. For eksempel var Eyjafjallajökull-utbruddet i 2010 et VEI-3-utbrudd.