Hopp til innhold Hopp til søk

Hutrigsøk
Utviklingen av en pandemi inndeles av WHO i seks faser.
Foto:
Colourbox

Pandemi - seks faser

12.01.2012 kl 12:09

Del: Les høyt Skriv ut

Verdens helseorganisasjon deler utviklingen av en pandemi inn i seks faser. Det er spredningen som bestemmer hvilken fase vi befinner oss i, ikke hvor sykdomsfremkallende eller dødelig viruset er.

 

Fase 1:

Ingen influensavirus fra dyr er oppdaget blant mennesker. En type influensavirus som har forårsaket infeksjon hos mennesker, kan være til stede i dyr. Risikoen for at mennesker skal infiseres eller bli syke av dette viruset regnes som liten.

 

Fase 2:

Ingen influensavirus fra dyr er oppdaget blant mennesker. Men et influensavirus som sirkulerer blant dyr utgjør en stor risiko for sykdom hos mennesker.

 

Fase 3:

Det dokumenteres infeksjon i menneske(r) med influensavirus fra dyr. Det er ingen spredning av smitte, eller bare sjeldne tilfeller av smitte mellom mennesker ved nærkontakt.

 

Fase 4:

Ett eller flere lokale utbrudd. Spredningen av smitte er begrenset og lokal. Viruset er ikke tilpasset smitte mellom mennesker.

 

Fase 5:

Ett eller flere større lokale utbrudd med smitte mellom mennesker. Det er tegn på at viruset er i ferd med tilpasse seg mennesker, men det er fortsatt ikke fullt smittsomt fra menneske til menneske. I fase 5 er det en betydelig fare for pandemisk influensa.

 

Fase 6:

Pandemisk influensa. Det er en økt og vedvarende smitte i befolkningen.

ARTIKKELEN HANDLER OM