Hopp til innhold Hopp til søk

Hutrigsøk
USA er særlig utsatt for tornadoer.
Foto:
Colourbox

Tornado

22.12.2011 kl 09:55

Del: Les høyt Skriv ut

En tornado er en virvelvind som oppstår sammen med aktive tordenskyer. Store tornadoer kan forårsake enorme ødeleggelser.

 

I en tornado presses luftmasser oppover, og det dannes et lavtrykksenter under tornadoen. Det fører til kraftig vind langs bakken, som leder inn mot lavtrykksenteret. En tornado er ofte gjenkjennelig gjennom den traktformede virvelen som senkes ned fra tordensskyen.

 

Hvor oppstår tornadoer?

Tornadoer kan opptre mange steder i verden, men det er særlig USA som er utsatt. I Norge kan vi oppleve virvelvinder. De er langt svakere enn tornadoene man kan oppleve i Nord-Amerika. De opptrer ofte ved kraftige bygeskyer, men også på dager med pent vær, soloppvarmet bakke, kjølig luft i høyden og litt vind, kan det dannes små virvelvinder.

 

Tornadoer varierer i størrelse

Tornadoer kan variere voldsomt i størrelse og intensitet. En gjennomsnittlig stor tornado er 100-200 meter i diameter og reiser over en distanse på 5-10 kilometer. En slik tornado varer gjerne noen få minutter.

 

Små tornadoer har en diameter på 10-50 meter og tilbakelegger vanligvis en distanse på under en kilometer.

 

De virkelig store tornadoene kan ha en diameter på 1-2,5 kilometer og vandre flere hundre kilometer. Her kan vindhastighetene komme opp i 300-400 km/h, og tornadoen kan være i flere timer.

 

Fujita-Pearsonskalaen

Meteorologene benytter en skala som heter Fujita-Pearsonskalaen, når de skal bestemme vindhastighetene og hvor store ødeleggelser tornadoen kan forårsake.

 

Skalaen har sju kategorier. F0 betegner vindhastigheter opp til 32 meter/s og små ødeleggelser. Kategori F7 beskriver derimot en tornado med vindhastigheter på opp mot 170 meter/s, der ødeleggelsene kan bli enorme. En norsk virvelvind befinner seg vanligvis på F0 eller F1 på Fujita-Pearsonskalaen, men kan likevel gjøre lokal skade.

 

En tornado er ikke det samme som en skypumpe eller en trombe. En skypumpe beveger seg over hav. Tromben er en virvelvind som i motsetning til tornadoen ikke strekker seg ned til bakken.