Hopp til innhold Hopp til søk

Hutrigsøk

Varsel om rødt farenivå for Veslemannen

På bakgrunn av de store bevegelsene, og usikkerhetene om utløsing av et større skred fra Veslemannen, har NVE hevet farenivået til rødt.

09.08.2016 kl 16:35

Del: Les høyt Skriv ut

Les oppdatert dagsrapport fra Veslemannen.

 

Det er store sesongmessige variasjoner i bevegelsene i Veslemannen. Både i år og i fjor hadde hastigheten et sesongmessig minimum i begynnelsen av mai, i underkant av 0,1 mm pr døgn. Etter dette har hastigheten øket, men også variert utover sommeren, med en typisk hastighet mellom 1 og 2 cm. I dag tidlig begynte hastigheten å øke utover dette. Mellom klokka 13 og 15 i dag 9. august, viste summen av to ekstensometre en samlet bevegelse på 5,7 mm i det øvre mest aktive delen, noe som tilsvarer nesten 7 cm over ett døgn.

 

Denne økte hastigheten skyldes stor nedbør (18 mm siste 6 timer på Mannen), og det er meldt mye nedbør resten av dette døgnet. Erfaringene viser dessuten at hastigheten øker med en forsinkelse på et halvt døgn etter nedbøren. Ut fra nedbøren som er kommet de siste timene, og det som er meldt fremover, forventer vi en ytterligere økning av hastigheten de kommende timene.

 

Se NVEs nettsider for mer informasjon